Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не 

...
Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не 
Коментари Харесай

Красен Станчев: Крайните потребители няма да пострадат от смяната на лева с еврото

„ Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не  е елементарен развой, само че е механически. Законопроектът се очакваше доста от дълго време, само че с изключение на него, доста забавен е и анализът на въздействията на самия закон. Това демонстрира какво се губи и какво се печели – какви са разноските по замяната на банкнотите. “

Това сподели в изявление за предаването „ Тази заран “ Красен Станчев, един от създателите на Института за пазарна стопанска система, по отношение на проектозакона за въвеждането на еврото у нас. 

Българска народна банка ще обменя гратис банкноти и монети от левове в евро

В плана се показва, че превалутирането на цените и всички стойности от левове в евро не може да води до слагане на потребителите във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с биха били, в случай че еврото не е въведено.

Според Станчев промяната на цените ще коства общо малко над 1 милиарда лева

„ Крайните консуматори няма да пострадат от промяната на едната банкнота с другата. Няма да има инфлация, провокирана от тази причина. Но ще има инфлация от разликата в цените в България, от по-бързия растеж на приходите в България, в сравнение с в Европейски Съюз, от бюджетната политика на държавното управление – в това число минимални заплати, обезщетения, дупки в разходната и приходната част “, добави той. 

Министерството на финансите разгласява за публично разискване плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България

Икономистът изясни още, че анализът на въздействието на закона се пробва да направи нещо като лист на изгодите и на разноските от въвеждането на еврото.

Сред изгодите той уточни безплатното превалутирането на сметките, намаляването на лихвите у нас и това че България ще може да употребява всички форми на поддръжка от Европейски Съюз и Европейската банка. ВЪпреки това изясни, че намаляването на лихвите и схемите за поддръжка могат да се окажат проблематични за стопанската система у нас.

Стойне Василев разяснява и какво ще се случи и с заемите ни след приемане на еврото в Бизнес Видео Подкаст

„ Банките може да стартират да раздават заеми урбулешката, а схемите за поддръжка могат да подтикват тези, които желаят първи да се наредят на опашката за някоя дотация от Европейски Съюз, което отново не е добре за стопанската система “, сподели Станчев. 

„ Много е значимо съставът на Централната банка да остане и да си прави работата. Министърът на финансите също би трябвало да си прави работата. България е включена в Международния сив лист за прането на пари. България би трябвало да излезе оттова, с цел да може да влезе в еврозоната. Друго неповторимо условие за България е върховенството на закона “, означи още икономистът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР